Tuesday, May 10, 2011

drug TITO,hrvatski sin!

KAD VEĆ NISU TESLA I ANDRIĆ
Tito – hrvatski sin


Ideja Jugoslavije izniknula je na hrvatskom tlu. Naše je gore list, baš kao i Josip Broz Tito. No, to nije nikakav argument za one koji ga osporavaju tvrdnjama da je bio protiv interesa Hrvatske, čak ni danas, 31 godinu nakon njegove smrti.

Trebalo je samo deset godina da nakon njegove smrti u povijest ode i Titova Jugoslavija i još samo deset godina da njeno ime potpuno iščezne s globusa.

Još desetak godina kasnije – tu smo gdje jesmo - saznajemo je li demokracija koja počiva na korupcijom financiranim kampanjama i balkanskoj verziji kapitalizma baš ono što smo tražili.

Unatoč naporu koji su nacionalisti uložili u pljuvanje po epohi koju je obilježio Broz, a njegov je režim doista znao pokazati oštre zube, osvetoljubivost i slao je državne neprijatelje na Goli otok (a ne zaboravimo i Bleiburg), ni 31 godinu nakon Titove smrti države koje su nastale raspadom Jugoslavije nisu pronašle način da procesuiraju zla zbog kojega se relativiziraju i dostignuća te države.

Umjesto tjeranja tih zločina na čistac, uvelike su zaokupljene procesima za ratne zločine – zbrajaju se žrtve i nestali u ratovima iz doba kada je nacionalizam prohujao Jugoslavijom i rastjerao njene narode i narodnosti.

Stav prepušten EU i SAD-u

Za razliku od Titove Jugoslavije, vlasti u tim zemljama nakon rata u kojem je izginulo četvrt milijuna ljudi nisu se bavile obnovom i dizanjem proizvodnje, nego gomilanjem dugova i bogaćenjem par stotina odabranih obitelji preko leđa radnika sustavno uništavane industrije. Izgubili smo vezu s Nesvrstanima, kojima je Tito bio prvi generalni sekretar 1961. godine. U međuvremenu smo izgubili i stav u diplomaciji, koji smo u potpunosti prepustili volji EU-a i SAD-a.

Europa se riješila granica, a na prostoru bivše Jugoslavije svakih je dvadeset metara carina. Izabrali smo komercijalizaciju znanja, znanosti i zdravstva, umjesto svega toga plaćenog novcem iz državne blagajne, kao i tržište koje je u načelu slobodno, a u realnosti omogućava monopole i uz podršku države melje mala poduzeća koja teže tome da ne ovise o velikima i državnom proračunu.

Dok su nekad stanovi besplatno dodjeljivani, a kuće građene uz pomoć kredita koji su bili otplativi u manje od deset godina, Hrvatska je dobila cijene nekretnina nepriuštive građanima s prosječnom plaćom. Dužničko ropstvo razvučeno je na 30-ak godina.

"Hrastovi mira"

Jugoslaviji se zamjerala pretjerana birokratizacija i višak radne snage, no danas su ti viškovi priključeni na davanja iz državnog proračuna ili potpuno bez perspektive zaposlenja, dok oni koji rade ne primaju plaću.

Zamjeraju mu ubojstva i zločine, ali nešto u njemu tjeralo je pacifiste da ga cijene. Yoko Ono i John Lennon su mu tako 1969. godine na dan svog vjenčanja poslali dva žira da zasadi "zaslužene hrastove mira". I danas stoje u arboretumu tadašnje rezidencije u Beogradu. A bio je i jedan od rijetkih državnika koji su uistinu bili ranjeni u ratu protiv nacista. Takva vrsta pogibelji vođa također se nije ponovila u balkanskim ratovima devedesetih godina.

I dok se povijesni udžbenici užurbano prekrajaju, teško je izbrisati javnosti poznat podatak da mu je na pogrebu bilo 127 državnika, kao nijednom hrvatskom sinu.


Je li Tito najbolji vladar kojeg je Hrvatska imala?
Traži se Tito jer je osigurao plaće i stanove radnicima

No comments:

Post a Comment